уторак, 28. април 2009.

Karnevalska povorka sa 2.500 ucesnika




Centralna svečanost ovogodišnjeg VII Međunarodnog turističkog budvanskog karnevala bila je sinoćnja karnevalska povorka u kojoj je učestvovalo više od 2.500 maskiranih učesnika iz 50 karnevalskih grupa iz zemlje i inostranstva. Mediji navode da je povorka krenula sa platoa Jadranskog sajma i za tri sata prodefilovala glavnim gradskim ulicama, pozdravljana aplauzima više hiljada građana i turista, koji su doputovali u Budvu specijalno zbog karnevala. Karneval je otvorila grupna maska Dvor Petrovića iz Kotora, čiji je old timer auto privukao veliku pažnju. Domaćini Feštađuni predstavili su se grupnom maskom Morska i gorska bajka, a oduševljenje je izazvala maska ekipe Zavoda za gluvonijeme Kotora. Iz Slovenije je stigla maska Koši šoštanjski, dok se hrvatska karnevalska grupa Selce predstavila maskom čarobna šuma i vilenjaci. Iz Italije je stigla karnevalska grupa Compagnis stabile Di Alberobelo , dok je posebno odušvljenje izazvala karnevalska grupa iz Beograda Slatkiši, nakon kojih je nastupila budvanska grupa Iberostar- Star friends. Grupna maska Illyricum stigla je iz Skadra, nakon koje se predstavila karnevalska grupa Eko bajka iz Pljevalja, a potom i Kirci iz Hrvatske. Budvanskoj karnevalskoj publici predstavila se maska Most iz Republike Češke. Uz Ludi letnji ples predstavila se grupa Bilo jednom u Americi iz Vrnjačke Banje, nakon koje je nastupila grupa Afrodita iz Tuzi i Maškare iz bugarskog Plovdiva. U karnevalskoj povorci su bili i grupa Goce Delčev sa maskom Krasiva ja Rusija, Feštađuni sa tradicionalnom maskom Budve, Amadeus iz Požarevca, Indijanci iz Tuzi, Primera iz Banjaluke, Maslačak iz Beograda, Cipele iz Strumice. Publiku su uveselile Mažoretke iz Ukrajine i Zagreba.
U karnevalskoj povorci je bila i karnevalska grupa Tipik iz Vrnjačke Banje, Prinčevi iz slovenačkog Ptuja, Mumers iz Bugarske, te karnevalske grupe iz Austrije i Rumunije. Feđtađuni su se predstavili i sa maskom Budvanska korida, a iz makedonskih Kavadaraca stigli su Tikveški rokeri. Iz Vrnjačke Banje u Budvu je doputovala grupa Vrnjački karneval sa maskom Most ljubavi, a Budvani su se predstavili i maskama Mexico, Livada, Klovnovi. Pažnju publike je privukla i maska Aligatori iz Tuzi.Karnevalsku feštu obilježio je vatromet, nakon čega je počeo muzički program u okviru koga je održan koncert grupe Berekini iz Šibenika, dok je na sceni između starogradskih crkava nastupila grupa "Slovenski express" i Rich bitch sa Tanjom Jovićević. Karnevalska svečanost nastavljena je feštom Proljećna noć pod maskama na trgovima i ulicama Staroga grada do kasno u noć.Organizatori Opština Budva i Turistička organizacija izdvojili su oko 100.000 eura za organizaciju ovogodišnjeg karnevala, a od sponzora je prikupljeno oko 30.000 eura. Osnivač karnevala, koji se već šest godina za redom održava u metropoli turizma, je budvanska NVO "Feštađuni".


U toku karnevala održaće se državno prvenstvo mažoretkinja, a više od 40 karnevalskih grupa iz regiona, ali i Finske, Italije i Brazila proslaviće 5. maja proljećnu noć pod maskama na ulicama i trgovima starog grada. Karneval će ove godine imati oko 2.000 učesnika.


Treći budvanski karneval, u organizaciji NVO “Feštađuni”, budvanske Turističke organizacije i Ministarstva turizma, biće održan za vikend, a okupiće 35 domaćih i inostranih karnevalskih grupa.
Budvanski karneval počeće u subotu poslije podne pečenjem ribe i točenjem pića za građane, turiste i učesnike karnevala. Sve to će se odvijati ispred zidina Starog grada, saopšteno je na današnjoj pres konferenciji na kojoj su predstavnike medija sa programom budvanskog karnevala upoznali Veselin Marković, predsjednik Turističke organizacije Budva, Jelena Paović, iz Ministarstva turizma i Aleksandar Jovanović, direktor NVO „Feštađuni”. U subotu popodne ministar turizma, direktor Karnevala i predstavnici „Feštađuna” održaće pres konferenciju nakon čega će biti priređen svečani prijem na kojem će crnogorski ministar turizma Predrag Nenezić biti inaugurisan u senatora FECC-a za Crnu Goru. Velika međunarodna karnevalska povorka, uz učešće 30 karnevalskih grupa, krenuće u 19 časova sa Jadranskog sajma. Povorku će predvoditi budvanske mažoretke i orkestar gradske muzike do zidina Starog grada, gdje će početi zabava uz igru i pjesmu do ranih jutarnjih časova. - Na karnevalu u Budvi, koji se već svrstao među najveće na Mediteranu, imaćemo goste iz karnevalskih gradova Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Makedonije i Slovenije, kazao je Veselin Marković, uz napomenu da i ovaj, kao i prethodna dva karnevala doprinose promociji turizma Budve i Crne Gore. On je napomenuo da je postojalo pokušaja da se karneval iskoristi u političke svrhe i promociju političkih programa, ali domaćini i organizatori to nijesu dopustili i istakao da će i ova manifestacija koristiti i vlasti i opoziciji i nakon predstojećih izbora u Budvi. Nedjelja je rezervisana za dječiji karneval. Mala karnevalska povorka krenuće ispred Dječijeg vrtića u Budvi u 17.30 časova, a sat kasnije će ispred hotela „Mogren” početi dječji maskenbal. Sve ovo što su organizatori NVO „Feštađuni” u saradnji sa Skupštinom opštine Budva, Ministarstvom turizma i Turističkom organizacijom Crne Gore pripremili za subotu i nedjelju, u Budvu će privući brojne goste. Posebno će, kako očekuju domaćini, biti privlačan koncert koji će u nedjelju u 22 časa početi ispred hotela „Mogren”, gdje ce publiku zabavljati pop pijevacica Goca Trzan.

1 коментар: